Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Zelf kleding fotograferen?

Zelf kleding fotograferen?
 

Bent u een startende ondernemer met een webwinkel in kleding? Hoe komt u dan op een voordelige manier aan goed fotomateriaal van uw, met zorg uitgekozen, producten in uw webwinkel. Er zijn een aantal opties:

  • Foto’s van de leverancier vragen. Meestal heeft de leverancier foto’s van de producten die u mag gebruiken. Vaak worden deze gratis beschikbaar gesteld. Nadeel is wel dat verschillende leveranciers verschillende fotografen gebruiken en de foto’s dus verschillend van look en uitstraling zijn. Toch is dit een veel gebruikte optie. Helaas volstrekt nutteloos als uw leverancier geen of slechte foto’s heeft.
  • Foto’s van internet halen. Met een eenvoudige zoekopdracht in Google tovert u zo een aantal foto’s tevoorschijn. Wees echter voorzichtig. Op packshots zitten meestal geen rechten, maar zelfs dan kunt u beter eerst toestemming vragen aan de eigenaar van de foto’s voor u deze gaat gebruiken op uw website. 
  • Zelf foto’s maken. Dat kan natuurlijk en op meerdere manieren. De eenvoudigste manier is om de kleding op een effen ondergrond te leggen en met een digitale camera er een foto van te maken. Verwacht hier geen topresultaten van…. U kunt ook een complete thuisstudio opbouwen om zo zelf uw foto’s te maken. Hieronder geven we een tip hoe je er voor kunt zorgen dat de kleding er dan goed uitziet.
  • Uitbesteden aan een (product)fotograaf. De fotograaf is er op ingericht en heeft de juiste middelen om uw producten zo voordelig mogelijk op de foto te zetten. Daarnaast beschikt hij/zij over de juiste tools om er tijdens de nabewerking voor te zorgen dat de foto’s er perfect uitzien.
Gaat u het zelf doen dan hebben we een tip voor u! Gebruik een mannequin (paspop). Een mannequin is een pop die ook wel in de winkels wordt gebruikt om kleding op te presenteren, ook wel paspop genoemd. Paspoppen zijn eigenlink poppen die door kledingmakers worden gebruikt, mannequins zijn de zogenaamde etalagepoppen. 

Ga op zoek naar een tweedehands pop, bijvoorbeeld op marktplaats of koop er één bij onze hofleverancier de Mannequinfabriek.nl. Voor een paar tientjes heeft u al een geschikte torso voor bovenkleding. Voor iets meer koopt u al een complete pop waar u al uw kleding op kwijt kunt. Denk wel aan de juiste maten en geslacht!

Modelleer de kleding op de pop en controleer op de foto of alles er goed uitziet. Met knijpertjes kunt u achter de boel een beetje strakker trekken als het nodig is.  

Het allermooist is natuurlijk dat men op het eindresultaat geen pop meer ziet, hiervoor kunt u met een fotobewerkingsprogramma de zichtbare delen van de pop verwijderen of er bijvoorbeeld een stukje foto van de binnenkant inplakken.
Wilt u het nog professioneler aanpakken dan kunt u de pop zo aanpassen dat de zichtbare delen verwijderd zijn. 360-spin.nl maakt gebruik van torso’s die we zelf aanpassen aan de kleding om bijvoorbeeld dit resultaat te verkijgen. Zaag hiervoor een deel van de torso met een decoupeerzaag uit en maak gebruik van ijzerdraad om de kleding daar waar nodig in model te brengen. Hieronder vindt u een aantal foto’s van 1 van onze mannelijke ‘modellen’. Om de kleding er netjes op te krijgen maken we daarnaast gebruik van verschillende hulpmiddelen zoals ijzerdraad, stof, (dubbelzijdig) plakband en papier of karton. Bij elk kledingstuk wordt opnieuw gekeken hoe dit het beste in model kan worden gebracht. Om de kraag netjes omhoog te houden wil een, met zorg aangebracht, stuk ijzerdraad nog wel eens helpen. 

Ook de handjes kunt u aanpassen aan de lengte van de mouwen van het kledingstuk. De onderkant kan worden verlengd door bijvoorbeeld een stuk papier rond de torso te wikkelen en met plakband te bevestigen. 
Nu nog een kwestie van goed belichten en dan een foto maken, deze kunt u dan nog nabewerken in een fotobewerkingsprogramma en de foto is klaar voor gebruik!

Laat een reactie achter