25 juli 2011 | Posted in:Techniek

(Dit artikel hebben wij geschreven voor www.wilmakarels.nl)

Je ziet ze steeds vaker verschijnen op internetsites, vooral webwinkels zijn er dol op: de 360 graden productrotatie, ook wel 360 spin genoemd. Daar waar voorheen tekst en wellicht een enkele foto al bijzonder informatief was zien we de laatste jaren een duidelijke trend in productpresentaties. Goede teksten, kwalitatief hoogwaardige productfotografie, films en ook dynamische productpresentaties.

Dynamische productpresentaties

Dynamische productpresentaties kun je grofweg splitsen in twee groepen: flash animaties gebaseerd op foto’s en animaties gebaseerd op 3D modellering, waarbij het model vrij in de ruimte kan draaien en aan alle kanten bekeken kan worden. Deze laatste techniek is meestal gebaseerd op 3D modellen en complex te realiseren. Een 360 graden productrotatie is een eenvoudigere techniek die je in staat stelt een product om zijn eigen as te draaien en rondom te bekijken.

Het proces

Er zijn meerdere manieren om een 360 graden productrotatie te maken. Zo zijn er apparaten op de markt te koop die het gehele proces voor je uit handen nemen zoals een Packshot Creator of de apparatuur van Scanbull. Deze apparatuur kost vaak duizenden euro’s en is dan ook alleen interessant voor de professional of voor bedrijven die vele animaties of foto’s van producten maken. Daarnaast kun je discussiëren over de kwaliteit van de resultaten. Er is immers minder controle op de fotografie dan in een ‘echte’ studio.

Zelf een 3D animatie maken.

Om zelf eenvoudig een animatie te maken kun het proces opsplitsen in 3 stappen:
1. Het maken van de foto’s die gebruikt worden voor de animatie
2. Het bewerken van de foto’s
3. Het omzetten van de foto’s in een 360 graden rotatie
Een 360 graden product rotatie is niet meer dan eenreeks foto’s achter elkaar die door een muisbeweging of een andere aansturing worden afgespeeld. Hiervoor is flash op dit moment de meest gebruikte techniek.

Fotostudio apparatuur

Digitale camera
Statief
Draaischijf
Verlichting
PC
Geduld
Enige kennis van html
Fotobewerkingssoftware

Het maken van de foto’s

De belangrijkste stap, de kwaliteit van de rotatie wordt grotendeels bepaald in deze fase. De professional maakt gebruik van computergestuurde draaitafels om er voor te zorgen dat er snel en accuraat de juiste foto’s gemaakt kunnen worden, maar het kan ook prima worden gedaan met een draaischijf met daarop een schijf van dun plaatmateriaal.

Draaiplateau

Op de rand van het plaatmateriaal van de draaischijf kun je een gradenverdeling aanbrengen zodat je steeds dezelfde afstand tussen de foto’s hebt. Om er voor te zorgen dat je in de tweede fase zo weinig mogelijk nabewerking hoeft te doen, maak je bij voorkeur gebruik van wit papier als achtergrond en ondergrond op het draaiplateau.

Belichting

De belichting is met name bij het maken van rotaties erg belangrijk. Werk daarom bij voorkeur met continu verlichting zodat je direct kunt zien of de belichting juist is geplaatst en er geen storende slagschaduwen optreden tijdens de rotatie. Plaats op zijn minst twee lichtbronnen schuin van voren en let er ook op dat de achtergrond goed wordt belicht. Controleer de belichting door het product op het plateau te plaatsen en het rond te laten draaien.

Plaats product

De plaatsing van het product op het draaiplateau is erg belangrijk. Een kleine afwijking naar links of rechts wordt bij een symmetrisch product direct zichtbaar in een rotatie. Dit zie je pas terug in het eindresultaat en niets is vervelender dan van voren af aan opnieuw te moeten beginnen. Start dus pas met foto’s maken als je er van overtuigd bent dat het product precies op de juiste plaats staat en de belichting in orde is.

 

Fotograferen

Nu kun je starten met het maken van de foto’s. Bepaal  van te voren hoeveel foto’s je wilt gebruiken voor de rotatie. Bijvoorbeeld 36 stuks voor een volledige rotatie. Dit is een foto per 10 graden rotatie. Dit geeft een redelijk vloeiend resultaat zonder al te grote bestanden. Door de schaalverdeling op de zijkant van je zelfgemaakte draaiplateau kun je precies bijhouden waar je bent. Het maken van de foto’s doe je bij voorkeur via tethered shooting, waarbij de foto’s van de camera direct op je pc plaatst. Voordeel hierbij is dat je de instellingen van te voren kunt bekijken op je scherm. Dit werkt net iets fijner dan het kleine schermpje van je camera. Maar het kan natuurlijk ook zonder tethered shooting, je kunt dan later de foto’s op je pc plaatsen.

Instellingen camera

Zelf geef ik de voorkeur aan handmatige instellingen voor diafragmasluitertijd en zelfs de autofocus schakel ik uit. Een statief is uiteraard onontbeerlijk en een afstandsbediening is ook een groot voordeel. Je zou niet de eerste zijn die per ongeluk een zetje geeft tegen het statief of de camera waardoor het geheel net een beetje verschuift.

Als je zeker van je zaak bent dan maak je de foto’s. Schuif telkens het draaiplateau een stapje verder en als je helemaal rond bent geweest dan heb je als het goed is 36 prachtige foto’s die een uitstekende basis zijn voor een vloeiende rotatie.

Het bewerken van de foto’s

De foto’s die je hebt gemaakt moet je meestal nog nabewerken om een goed eindresultaat te krijgen. Meestal zie je nog een klein randje van de draaitafel en de kunst is om deze met zo weinig mogelijk aanpassingen weg te krijgen. Per situatie is dit verschillend, maar door met de instellingen voor “brightness” en “contrast” te spelen lukt dit meestal vrij aardig. Omdat het om meerdere foto’s gaat is het essentieel belang dat de gemaakte aanpassingen voor elke foto gelijk zijn, anders zie je dit in het eindresultaat direct terug. Dit gaat het handigst met een fotobewerkingsprogramma dat in staat is dit soort aanpassingen batchgewijs uit te voeren.

Fastone Photo Resizer

Een uitstekend programma voor het bewerken van de foto’s is het vrij verkrijgbare Faststone Photo Resizer, waarmee je een aantal stappen tegelijkertijd kunt laten uitvoeren en het eindresultaat automatisch naar een andere map kunt laten wegschrijven. De instellingen kunt je opslaan zodat je later deze weer kunt gebruiken als uitgangspunt. Vergeet niet om de foto’s direct te resizen naar het formaat waarop je het eindresultaat wilt maken en de foto’s in de juiste volgorde te nummeren. Het resultaat van deze stap is een map met het juiste aantal foto’s die correct zijn genummerd en de afmetingen hebben van het gewenste eindresultaat.

 

Het omzetten van de foto’s in een 360 graden rotatie

Nu de foto’s gereed zijn kun je deze omzetten in een rotatie. Hiervoor staan meerdere tools ter beschikking. Het handigst is een tool waarmee je 1 file als eindresultaat hebt, maar er zijn ook tools die een flash bestand maken waarbij de foto’s in een aparte subdirectory staan. Beide kennen voor- en nadelen. De implementatie van de eerste variant is eenvoudiger, want je hoeft slechts één bestand te plaatsen op je server en het embedden in je website kan relatief simpel gebeuren. Voor de variant met een aparte subdirectory ligt meestal iets gecompliceerder. Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je een viewer uitzoeken die aan je wensen voldoet. Op www.yofla.com vind je een aantal tools die je kunt gebruiken.  De 3D Rotatie EZ is een voorbeeld waarmee je een rotatie kunt maken die als eindresultaat één flash bestand oplevert die je op je site kunt plaatsen. Op de site van Yofla staat voldoende informatie om dit zelf te kunnen doen.

Zelf doen of professional?

Er zijn meer viewers beschikbaar, dus ga vooral op zoek op het WWW om er eentje te vinden die tegemoet komt aan je wensen. Als je hier niets van je gading vindt kun je altijd nog een programmeur vinden die precies maakt wat jij wilt hebben. Maar als dit alles nu te veel werk is en je liever vertrouwt op het oordeel en de vakkundigheid van de professionals, neem dan voor meer informatie gerust contact met ons op!

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*