6 oktober 2011 | Posted in:Nieuws, Techniek

Bent u een startende ondernemer met een webwinkel in kleding? Hoe komt u dan op een voordelige manier aan goed fotomateriaal van uw, met zorg uitgekozen, producten in uw webwinkel. Er zijn een aantal opties:

 • Foto’s van de leverancier vragen. Meestal heeft de leverancier foto’s van de producten die u mag gebruiken. Vaak worden deze gratis beschikbaar gesteld. Nadeel is wel dat verschillende leveranciers verschillende fotografen gebruiken en de foto’s dus verschillend van look en uitstraling zijn. Toch is dit een veel gebruikte optie. Helaas volstrekt nutteloos als uw leverancier geen of slechte foto’s heeft.
 • Foto’s van internet halen. Met een eenvoudige zoekopdracht in Google tovert u zo een aantal foto’s tevoorschijn. Wees echter voorzichtig. Op packshots zitten meestal geen rechten, maar zelfs dan kunt u beter eerst toestemming vragen aan de eigenaar van de foto’s voor u deze gaat gebruiken op uw website.
 • Zelf foto’s maken. Dat kan natuurlijk en op meerdere manieren. De eenvoudigste manier is om de kleding op een effen ondergrond te leggen en met een digitale camera er een foto van te maken. Verwacht hier geen topresultaten van…. U kunt ook een complete thuisstudio opbouwen om zo zelf uw foto’s te maken. Hieronder geven we een tip hoe je er voor kunt zorgen dat de kleding er dan goed uitziet.
 • Uitbesteden aan een (product)fotograaf. De fotograaf is er op ingericht en heeft de juiste middelen om uw producten zo voordelig mogelijk op de foto te zetten. Daarnaast beschikt hij/zij over de juiste tools om er tijdens de nabewerking voor te zorgen dat de foto’s er perfect uitzien.
Gaat u het zelf doen dan hebben we een tip voor u! Gebruik een torso (alleen bovenkleding) of een etalagepop. Goedkope torso’s en etalagepoppen vindt u op marktplaats of bij onze hofleverancier de Mannequinfabriek.nl of Catwalk Let bij de keuze voor een torso of etalagepop op de houding, pasvorm en natuurlijk het geslacht. Een neutrale en symmetrische  houding is het meest geschikt.
Modelleer de kleding op de pop en controleer op de foto of alles er goed uitziet. Met knijpertjes kunt u achter de boel een beetje strakker trekken als het nodig is.
Het allermooist is natuurlijk dat men op het eindresultaat geen pop meer ziet, hiervoor kunt u met een fotobewerkingsprogramma de zichtbare delen van de pop verwijderen of er bijvoorbeeld een stukje foto van de binnenkant inplakken.
Wilt u het nog professioneler aanpakken dan kunt u de pop zo aanpassen dat de zichtbare delen verwijderd zijn. 360-spin.nl maakt gebruik van torso’s die we zelf aanpassen aan de kleding om bijvoorbeeld dit resultaat te verkijgen. Zaag hiervoor een deel van de torso met een decoupeerzaag uit en maak gebruik van ijzerdraad om de kleding daar waar nodig in model te brengen. Hieronder vindt u een aantal foto’s van 1 van onze mannelijke ‘modellen’. Om de kleding er netjes op te krijgen maken we daarnaast gebruik van verschillende hulpmiddelen zoals ijzerdraad, stof, (dubbelzijdig) plakband en papier of karton. Bij elk kledingstuk wordt opnieuw gekeken hoe dit het beste in model kan worden gebracht. Om de kraag netjes omhoog te houden wil een, met zorg aangebracht, stuk ijzerdraad nog wel eens helpen.

Ook de handjes kunt u aanpassen aan de lengte van de mouwen van het kledingstuk. De onderkant kan worden verlengd door bijvoorbeeld een stuk papier rond de torso te wikkelen en met plakband te bevestigen.
Nu nog een kwestie van goed belichten en dan een foto maken, deze kunt u dan nog nabewerken in een fotobewerkingsprogramma en de foto is klaar voor gebruik!
TAGS: ,

8 Comments

 1. [email protected]
  11 mei 2013

  Leave a Reply

  Goeie uitleg. Kun je ook vertellen welke lichten en flits ik moet gebruiken?

  • Arie Bruinsma
   12 mei 2013

   Leave a Reply

   Dat kan ik zeker uitleggen, maar het is nogal afhankelijk van de mogelijkheden en budget. Meestal zijn twee flitsers met een softbox voldoende. Deze kun je links en rechts, schuin van voren, plaatsen. Voor kleding is wel minimaal 2 x 150 watt vermogen nodig en als je de achtergrond direct wit wilt uitlichten dan is het wenselijk ook deze te belichten met twee extra flitsers.

 2. Dave
  22 oktober 2013

  Leave a Reply

  Hi Arie,

  Wij gaan straks een webshop starten voor kleding.

  Goed idee van die torso, kun je dat nog ergens kopen? of moet je dat (altijd) zelf zo zagen.

  Ik zou graag meer info willen hebben.

  groet en bedankt

  Dave

  • Arie Bruinsma
   22 oktober 2013

   Leave a Reply

   De torso’s zijn ook kant en klaar te koop. Zie bijvoorbeeld Fotocube voor enkele torso’s.

   Let wel op dat dit lang niet voor alle kleding geschikt is, slappe kleding als t-shirts of bij wisselende collecties fotograferen wij op een gewone torso en de binnenkant/kraag fotograferen wij apart en deze monteren wij er in met fotoshop.

   Torso’s om aan te passen kun je bestellen bij bv mannequinfabriek.nl

 3. Stephanie
  29 oktober 2013

  Leave a Reply

  Goedemiddag Arie

  Welke kleur etalagepop is het mooist om kleding op de foto te zetten, wit of huidskleur?
  Alvast bedankt !
  Mvg Stephanie

 4. Arie Bruinsma
  29 oktober 2013

  Leave a Reply

  Dag Stephanie,

  Als je de torso later wegwerkt maakt het niet zoveel uit, meestal is dan een huidskleurige torso beter, omdat dit minder opvalt als de kleding doorschijnt. Blijft de torso in zicht dan vind ik persoonlijk een witte torso mooier, maar eea hangt helemaal af van je persoonlijke smaak en de kleding die je erop hangt.

 5. Ingrid van Gameren
  14 november 2023

  Leave a Reply

  Hoi Arie,

  Heeft u een tip om kinderkleding mooi te fotograferen? Op een torso is lastig want we zitten met verschillende maten. En als we kleding op macrotafel leggen is het mooier om de mouwen te vullen. Heeft u ook een tip voor mooi opvulmateriaal?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Groetjes Ingrid

  • Arie Bruinsma
   15 november 2023

   Leave a Reply

   Beste Ingrid,

   Kleding op een pop blijf ik persoonlijk het mooiste vinden, maar dan zit je inderdaad wel met de maatvoering. Als het niet anders kan, dan kun je kleding plat neerleggen en eventueel een beetje opvullen met bijvoorbeeld (synthetische) watten. De kraag kun je desgewenst met een ijzerdraadje of een stukje karton in model brengen.

   Veel succes!

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*